torstai 4. joulukuuta 2014

5. päivä piparkakkutikkarit




Joulu on ehdottomasti paparkakkujen aikaa ja meillä niihin ei joulun aikana ehditä kyllästyä. Joskus tulee kyllä leivottua niin paljon, että kaapin perältä saattaa vielä pitkänkin ajan päästä löytää purkillisen pipareita. Tällä ohjeella voikin vaikka käyttää hyödyksi ylimääräiset piparit, jos niitä sattuu jäämään. Näistä herkuista lapset ilahtuu varmasti, mutta kyllä nämä kelpaa varttuneemmallekkin väelle. Jos ei jaksa tehdä taikinaa itse niin kaupan taikina sopii mainiosti. Jos oikein laiskottaa voi käyttää myös valmiita piparkakkuja.

Laitoin oheeseen grammat ja desit jos ei vaikka satu omistamaan elintarvikevaakaa ei homma tyssää siihen. Kumalaki mittaustavalla onnistuu vallan hyvin. Tämä ohje ei ole niin millin päälle :)



Piparkakkutaikina (valmistetaan mielellään edellisenä päivänä)



65 g voita
60 g / 3 rkl tummaa siirappia
35g / ½ sokeria
½ tl kanelia
½ tl inkivääriä
½ tl pomeranssin raastettua kuorta
½ tl jauhettua kaardemummaa
pieniripaus neilikkaa ja muscottipähkinää
25g / ½ kananmunaa  ( sekoita kananmunasta lasissa rakenne rikki ja käytä vain puolet )
125 g / 2 1/4 dl vehnäjauhoja
½ tl ruokasoodaa

Mittaa kattilaan voi, sokeri, siirappi ja mausteet. Kiehauta ja anna jäähtyä.

Sekoita jäähtyneeseen seokseen kananmuna huolelliseti, mutta älä vatkaa.

Sekoita vehnäjauhot ja sooda erillisessä astiassa. Lisää ne sitten muuhun seokseen ja sekoita huolellisesti ettei taikinaan jää paukkuja.

Anna asettua jääkaapissa seuraavaan päivään tai vähintään useamman tunnin.

Leivo takinasta haluamasi mallisia piaparkakkua ja paista uunissa 200 asteessa noin 5 minuuttia piparkakkuen koosta riippen.

Anna jäähtyä hyvin. Täytä ja koristele.

Tässä kolme päällyste ja täyte vaihtoehtoa voit valita niistä mieleisen tai kokeilla kaikkia.Yhdestä täytteestä tulee noin 5 tikkaria. Täyteisiin tulevien ainesten lisäksi tarvitset tikkaritikkuja tai varrastikkuja joista voit itse leikata sopivan pituisia tikkuja.

Valkosuklaa-kookos tikkarit

75 g valkosuklaata
kookoshiutaleita  


 Sulata valkosuklaa mikrossa ja lusikoi sitä piparkakun päälle. Laita tikku suklaan päälle. Aseta toinen pipari niin, että tikku ja suklaa jää kahden piparkakun väliin.

Anna asettua hetki kylmässä. Sivele valkosuklaa esimerkiksi silikonisella pullasudilla pipari tikkarin päälle ja pyöritä sitten kookos hiutaleissa. Anna asettua kylmässä.


Appelsiinikrokantti-tummasuklaa tikkarit

n. 25 g appelsiinkrokantti suklaalaata
50 g tummaa suklaata

koristeeksi koristekuulia (pehmeitä), strösseliä, värillistä sokeria tai mitä vain mieleen tulee! Näiden kanssa saa ja pitää hiettäytyä luovaksi!

Sulata appelsiinikrokantti suklaa mikrossa ja lusikoi piparin päälle. Laita tikku suklaan päälle. Aseta toinen pipari niin, että tikku ja suklaa jää kahden piparkakun väliin. Anna asettua hetki kylmässä.

Sulata tumma suklaa mikrossa ja levitä tikkarien päälle. Koristele kuulin, strösselein jne. Annan jälleen jähmettyä hetki kylmässä ja nauti.

Omena-pähkinä tikkarit

n. 25 g Fazerin winter edition tumma suklaa
50 g tummaa suklaata

Sulata winetr edition suklaa mikrossa ja lusikoi piparin päälle. Laita tikku suklaan päälle. Aseta toinen pipari niin, että tikku ja suklaa jää kahden piparkakun väliin. Anna asettua hetki kylmässä.

Sulata tumma suklaa mikrossa ja levitä tikkarien päälle. Koristele kuulin, strösselein, hilein jne. Anna jälleen jähmettyä hetki kylmässä ja nauti.

Nämä sopii hienosti kylään vietäväksi joulun aikana! Näiden kanssa puuhailu on lasten mielestä hauskaa ja lapset ja aikuiset voivat päästä näiden parissa luovuuden valloilleen.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti