keskiviikko 10. joulukuuta 2014

10. päivä Jouluhalko




Jouluhalko on periteinen ranskalainen joululeivonainen, jota en ole aikaisemmin kokeillut, mutta usein kyllä aikonut. Nyt sain aikaiseksi ja kannatti ehdottomasti. Jouluhalko muistuttaa kääretorttua, mutta on hieman "hienompi" versio kuorutteineen ja koristeineen. Tämän kanssa voi koristelussa revitellä niin paljon kuin haluaa ja siitä saa näyttävän herkun kahvipöytään. Pohjan ohje on oma muunnelmani Valion jouluhalon pohjasta.

Pohja
4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
3 rkl leivonta kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
pari tippaa rommi-tai vanilja esanssia

Täyte
2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
100 g tummaa suklaata
1 tl vandelma uutetta

1½ dl vadelmahilloa


Kuorrute
100 g voita
100 g tummaasuklaata
2 dl tomusokeria
3 rkl hienoasokeria


Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen tasalämmölle. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää rommi tai vanilja esanssi. Sekoita erillisessä kulhossa jauhot, kaakao ja leivinjauhe. Siivilöi jauhot muna-sokeri vaahtoon. Sekoita varovasti nuolijalla. Kaada taikina pellille ja levitä tasaiseksi. Paista uunissa keskitasolla noin 7 minuuttia. Ripottele leivipaperille sokeria ja kumoa paistettu levy paperin päälle. Anna jäähtyä.


Valmista täyte sillä aikaa kun pohja jäähtyy.

Vatkaa kerma vaadoksi ja lisää sokeri joukkoon vähän aikaa vatkattuasi. Sulata suklaa mikrossa. Sekoita sula suklaa rahkan joukkoon. Yhdistä seos kermavaahdo kanssa. Lisää vadelma-aromi.

Levitä vadelmahillo täysin jäähtyneen pohjan päälle niin, että toisesta pitkästä reunasta jää noi 3 cm ilman hilloa. Levitä täyte samoin. Kääri nyt koko komeus rullalle niin, että aloitat siitä pitkästä reunasta jossa on täytettä on reunaan asti. Huolehdi, että rullan sauma jää alapuolelle jottei se aukea. Laita jääkaappiin asettumaan pariksi tunniksi.

Leikkaa rullasta pienet palat päistä pois. Leikkaa sitten hieman isompi pala oksaksi ja asette isomman palan viereen haluamallasi tavalla.

Valmista kuorrute sulattamalla voi ja suklaa mikrossa. Sekoita huolellisesti tomusokeri joukkoon. Levitä heti sillä kuorrute kovettuu nopeasti.

Vinkki: Voit tehdä kuorrutteeseen puun syitä muistuttavia kuvioita tai laittaa päälle vaikka suklaa lastuja kaarnaksi. Halon voi halutessaan koristella, vaikka kukkasin tai oikeastaa miten vain haluaa. Hento tomusokeri kerros on jo itsessään ihanan talvisen näköinen.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti