tiistai 2. joulukuuta 2014

4.päivä marenki kuuset





Neljännen luukun takaa paljastuu yksi lasteni suosikeista eli merengit. Joulun lähestyessä mikä sopisikaan paremmin marengin muodoksi kuin ihanainen joulukuusi. Kuuset on pursotettu tähtityllalla niin, että aluksi pursotetaan marenkia runsaasti ja kokoajan vähemmän samalla ylöspäin nostaen. Pursotinpussia liikutetaan siis vain ylöspäin ei pyöritetä, kokeilun kautta oppii helpoimman ja parhaan tavantähänkin hommaan. Hyvä kuitenkin muistaa, että alaosaan laittaa reilusti marenkia eikä pursota liian korkeita jottei ne kaadu. Kaatuminen toki ei makua haittaa ovat aivan yhtä herkullisia :)

3 kananmunanvalkuaista
pieni tippa etikkaa
2½ dl  siro hienoasokeria

Vihreää helmiäistomuväriä ja koristekuulia koristelua varten.

Laita uuni läpiämään 120 asteeseen tasalämölle.

Erottele keltuaiset valkuaisista. Sekaan ei saa mennä lainkaan keltuaista!

Laita tippa etikkaa valkuaisten joukkoon ja vaahdota vatkaimella kovaksi vaahdoksi. Kuppi täytyy voida kääntää ylösalaisin ilman, että vaahto alkaa valua.

Lisää sokeri vaahdon joukkoon pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Sekoita kunnes sokeri on sulanut joukkoon eikä vatkatessa kuulu sokerin rahinaa kulhosta.

Laita marenkimassa pursotus pussiin ja pursota pellille kuusia, jätä tilaa jos sattuu, että kuuset kaatuvat. Paista uunissa 120 asteessa n. 40 minuuttia jos marengit alkavat paiston aikana ottaa väriä pienennä lämpöä sataan asteeseen ja paista hieman kauemmin. Kun marengit ovat valmiita ne ovat pinnasta kovia, mutta sisältä tahmaisen pehmeitä.

Anna marenkien jäähtyä ja koristele sitten tomuvärillä. Levitä tomuväriä pensselillä varovasti kuusen pinnalle. Voit halutessasi myös liimata koristekuulia kuusiin elintarvikeliimalla tai tomusokeri-vesi sekoituksella. Tomusokeri sekoitukseen tarvitset pari ruokalusikallista tomusokeria ja pari tippaa vettä. Seos saa olla jäykkää jolloin se toimii liiman tavoin. Voit myös käyttää kaupassa myytävää tomusokeri kuorutetta kuulien liimaamiseen. Vain mielikuvitus on koristeluiden rajana.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti