lauantai 24. toukokuuta 2014

Nam leipää!

Tämä leipä on helppo leipoa ja lisäksi se maistuu vielä erittäin hyvälle! Tämä meillä kelpaa mainiosti lapsillekin ja tämä leipä on helppo muokata jokaisen makuun sopivaksi. Tähän leipään voi laittaa vaikka pähkinöitä, siemeniä tai kuivattuja marjoja, mitä vain mieleen juolahtaa. Ohjeesta tulee kaksi keskikokoista leipää. Voit muotoilla leivät vapaasti oman tyylin mukaan tai paistaa leivät vuoassa.



Herkullinen ja helppo vehnäleipä

5 dl vettä
1 pussillinen kuivahiivaa
3/4 rkl suolaa
½ rkl siirappia tai hunajaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
25 g voita


Sulata voi ja jätä jäähtymään.

Mittaa reilusti yli kädenlämpöinen vesi taikinakulhoon tai yleiskoneen kulhoon. Sekoita kuivahiiva ja puolet jauhoista keskenään. Kaada jauhot veden ja hiivan sekaan ja sekoita tasaiseksi.

Mausta suolalla ja siirapilla tai hunajalla, sekoita. Lisää loput jauhot ja sekoita jälleen.

 Lisää viimeisenä voi ja vaivaa takinaan, kunnes se irtoaa kulhossa ja siihen muodostuu gluteenisäikeitä (noin 5-10 minuuttia.

Nostata taikinaan lämpimässä paikassa liinan alla noin puoli tuntia.

Kun taikina on noussut, laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja nosta taikina leivonta-alustalle. Vaivaa taikinasta ilmat pois ja lisää halutessasi pähkinät, siemenet tai kuivatut hedelmät yms.

Leivo leivistä haluamasi muotoisia ja laita ne pellille kohoamaan liinan alle. Voit ripotella hieman jauhoja leipien päälle varmistaakseni etteivät ne tartu liinaan kiinni. Kohota leipiä noin 20-30 minuuttia. Viillä leivät terävällä veitsellä ennen uuniin laittoa.

Paista leipiä uunin alatasolla noin puoli tuntia, kunnes ne ovat saanet kauniin värin ja kumisevat pohjaan koputtaessa.

Nautiskele jo lämpimänä vaikka voin kanssa. Jos haluat leipien pinnan säilyvän pehmeänä, laita leivät muovipusseihin. Leivät voi myös pakastaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti