perjantai 16. toukokuuta 2014

Créam Brûlèe piirakka





Tämä piirakka sopii loistavasti juhlapöytään, mutta toimii hienosti myös jälkkärinä. Lempeän makuinen piirakka kruunataan marjoilla tai hedelmillä, mitä nyt sattuukaan olemaan saatavilla. Itse laitoin piirakan päälle pensasmustikoita, ihanalta maistui niinkin. Piirakan idea on englantilainen kermakiisselipiirakka jota näin televisiossa valmistettavan ja halusin kokeilla kuinka sen itse toteuttaisin. Mitään ohjetta minulla ei ollut tähän piirakkaan kun sitä lähdin suunnittelemaan. Tiesin vain, että tärkeimmät ainesosat täytteessä ovat keltuainen ja kerma. Pohjaksi valikoitui perinteinen muropohja. Kokeilujen kautta päädyin tähän lopputulokseen. Voi olla ettei tämä muistuta lainkaan inspiraationi lähdettä, mutta tykätty oli ainakin meidän taloudessa.  Piirakan täyte muistutti mielestäni créam brûlèa joten siitä syntyi nimi piirakalle.


Crèam Brulèe piirakka

Pohja:

300g jauhoja
100g tomusokeria
10g vaniljasokeria
150g voita
 50g kananmunaa

Täyte:

400g ( 4 dl) kuohukermaa
120 g keltuaista
100g sokeria
1/2 - 1tl muskottipähkinää


Valmista ensin pohja. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet suurehkossa kulhossa. Lisää kylmä voi kuiviin aineisiin ja nypi sekaisin. Lisää seokseen kananmuna ja sekoita nopeasti tasaiseksi massaksi. Varo liiallista sekoittamista. Laita taikina hetkeksi kylmään, jotta kauliminen sujuu helpommin.

 Kauli taikinasta noin 3 mm paksuinen ympyrä ja nosta se piirasvuokaan. Irtopohja vuoka sopii hyvin saat kauniin mallisen piirakan joka on helppo leikata. Muukin piirasvuoka käy. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja herneitä painoksi jotta pohja ei kohoa tai reunat valahda. Paista pohjaa uunin keskitasolla noin 15-17 minuuttia kunnes reunat ovat kauniin kullan ruskeat.

Valmista täyte sillä aikaan kun pohja paistuu. Erottele keltuaiset ja valkuaiset keskenään. Sekoita keltuaisten joukkoon kerma, sokeri ja muskottipähkinä. Sekoita kevyesti jonkin aikaa, jotta sokeri sulaa joukkoon.

Kun pohja on paistunut ota se unista ja poista leivinpaperi ja painona olleet herneet. Laske uunin lämpötila 125 asteeseen. Kaada pohjan päälle täyte ja laita piirakka takaisin uuniin. Paista piirakkaa uunin keskitasolla vielä noin 40 minuuttia. Piirakka on valmis kun täyte enää hieman hyllyy vuokaa heiluttaessa.

Anna piirakan jäähtyä ja ripottele päälle vielä hieman muskottipähkinää. Viimeistele piirakka reilulla määrällä tuoreita hedelmiä tai marjoja tai vaikka molempia.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti