perjantai 9. toukokuuta 2014

Helppo ja hyvä kakkupohja


Vielä ei ole liian myöhäistä yllättää äitiä itse leivotulla kakulla. Tämän tosi helpon pohjan avulla kokematonkin leipuri onnistuu. Kakkupohja on tavallinen ns. kaikkea saman verran pohja. Elikkä ideana on, että munia, sokeria ja jauhoja tulee kaikkia yhtä paljon. Tällä ohjeella tulee kakkupohja noin viidentoista hengen kakkuun. Määrä voi kuulostaa suurelta, mutta tämä vuoka koko on kuitenkin se mikä yleensä jokaisen kaapista löytyy.

Aloita kakkupohjan teko keräämällä esille kaikki tarvikkeet ja säätämällä uunin lämpö noin 160 asteeseen. Itselläni on tuiki tavallinen käsin säädettävä uuni joten lämmön säädän 150 ja 175 asteen välille. Seuraavaksi vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla, jotta kakku ei tartu vuokaan kiinni.

työvälineet: 

vatkain ja terät
iso ja pieni kulho
nuolija
teelusikan kokoinen mitta tai teelusikka jos mittaa ei ole
sihti
irtopohjavuoka 24 cm halkaisijaltaan
leivinpaperia
kaksi isoa lasia

raaka-aineet:

kananmunia 5 kpl
sokeria
vehnäjauhoja
leivinjauhetta
(vaniliasokeria tai vaniliaesanssia)






Aloita kakkupohjan teko rikkomalla viisi kananmunaa lasiin.
Kun olet rikkonut kananmunat laita puhdas lasi kananmunalasin viereen ja kaada lasiin sokeria sama määrä kuin toisessa lasissa on kananmunia.


Kaada sokeri isompaan vatkauskulhoon ja kaada lasiin nyt jauhot, käytä kananmunalasia jälleen vertailukohtana. Kun olet mitannut jauhot lasiin kaada kananmunat sokerin joukkoon isompaan kulhoon ja jauhot pienempään kulhoon.


Lisää jauhoihin kaksi teelusikallista leivinjauhetta ja yksi teelusikallinen vaniljasokeria  ja sekoita (jos käytät vanilja esanssia laita esanssi munien ja sokerin sekaan).


Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.






Lisää puolet jauhoista sihdin läpi muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti nuolijalla ja lisää loput jauhot siivilän läpi ja sekoita nuolijalla tasaiseksi.


 

 Älä sekoita taikinaa enempää kuin on tarvis, mutta ole huolella ettei taikinaan jää jauhopaakkuja.


Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.


Paista kakkupohjaa uunin keskitasolla ensin 15 minuuttia jonka jälkeen laita kakkupohjan päälle leinvinpaperi jottei pinta tummu liikaa ja jatka paistamista vielä noin 25 minuuttia. Huomioi, että jokainen uuni on erillainen ja paistoaika voi uuneittain vaihdella paljonkin. Jos haluat varmistaa, että kakkupohja kohoaa tasaisesti kääräise vuoan ympärille frootepyyhkeestä leikattu kaistale joka on kasteltu kylmässä vedessä. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä tällä keinolla vain ehkäistään sitä ettei kakkupohja kohoa keskeltä enemmän kuin reunoilta. Jos käytät pyyhettä paista kakkua myös hieman pidenpään.


Kokeile kakkua paistoajan lopulla coctailtikulla. Pistä tikulla keskelle kakkupohjaa, jos tikkuu ei tartu taikinaa on kakkupohja kypsä. Jos taikinaa vielä tarttuu kokeile muutaman minuutin kuluttua uudelleen. Nosta valmis kakkupohja uunista ja poista vuoanreunat ja pohja. Kun pohja on hieman jäähtynyt käännä kakkupohja pohja ylöspäin näin sen pinta tasoittuu. Jäähdytä pohja hyvin ennen leikkaamista, täyttämistä ja koristelua.


Hox! Kakun voi täyttää vaikka valmiilla hillolla ja kermavaahdolla. Kostutukseen voi käyttää esimerkiksi maitoa tai mehua. Kuorrutus syntyy helposti kuohukermasta jonka voi pursottaa päälle tai vaikka levittää tasaisesti tai vähemmän tasaisesti kakkulapion avulla. Jos itselläsi ei koristelut ota sujuakseen eikä sokerimassasta koristeiden vääntäminen onnistu tai innosta osta erilaisia karkkeja kaupasta ja anna lapsille vapaat kädet. Koristeluun sopivat hyvin myös erilaiset marja ja hedelmät. Kaupoista löytyy myös runsas valikoima valmiita koristeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti