sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Pullaa, pullaa herkkupullaa!











Meidän nuorimmaisella todettiin juuri maitoa-allergia, joten päätin leipoa pullaa jolla pikkuinenkin voi herkutella. Tein pullista kaksi erilaista versiota, joista voi valita mielensä mukaan tai laittaa vaikka molempia. Toisissa on vanilja täyte ja toisissa vaniljatäytteen lisäksi laitetaan mukaan hiukan hunajaa ja saksanpähkinöitä.


Maidoton pullataikina ohje


5 dl soijamaitoa
50 g tuorehiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
n. 12 dl vehnäjauhoja
1/2 - 1 tl kaardemummaa
ripaus suolaa 
75 g maidotonta margariinia




Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota sekaan hiiva. Lisää joukkoon sokeri. Sekoita jauhoihin suola ja kaardemumma. Sekoita puolet jauhoista maidon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot taikinaan ja sekoita jälleen. Lisää lopuksi sulatettu margariini ja taivaa
 takinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota
lämpimässä paikassa noin  puolitunti.


Valmista täyte sillä aikaa kun taikina kohoaa.

Vaniljainen täyte

100 g maidotonta margariinia
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta


Pehmennä margariinia hetki mikrossa. Sekoita margariinin joukkoon tomusokeri ja vaniljauute. Laita jääkaappiin odottamaan käyttöä.

Toista versiota varten tarvitset noin 3 dl saksanpähkinöitä. Pähkinöitä kannattaa paahtaa hetki pannulla maun voimistamiseksi. Pilko pähkinät ronskilla otteella älä kuitenkaan hienonna vaan paloista saa tulla erikokoisia. Laita 1/3 erilliseen astiaan.


Kun taikina kohonnut vaivaa sitä vielä hetki leivontaalustalla.  Jaa taikina kahtia ja kauli takina levyksi. Levitä puolet vaniljatäytteestä levylle. Jätä toiseen reunaan kapea alue jolle et levitä lainkaan täytettä. Halutessasi voit ripotella täytteen päälle hiukan kanelia ennen rullausta. Rullaa taikina niin, että lopetat rullauksen siinhen reunaan jossa ei ole täytettä. Leikkaa taikina  noin 1,5 cm leveiksi kiekoiksi, voitele kananmunalla ja ripottele raesokeria päälle.  Paista uunissa 225 asteessa 10-12 minuuttia. Voit halutessasi laitta pullat myös muffinssivuokiin. Jos käytät paperisia vuokia kannattaa vuokiin  suihkauttaa hiukan vuokaspraytä muuten pullat saattavat tarttua kiinni vuokiin.


Toinen vaihtoehto Hunajaiset saksanpähkinä pullat

Toimi samoin kuin edellisessäkin ja kauli taikina levyksi ja voitele vaniljatäytteellä. Pursota juoksevaa hunajaa täytteen päälle ja ripottele vielä paahdetut saksanpähkinät pinnalle. Kääri rullalle ja voitele kananmunalla. Paista 225 asteessa 10-12 minuutti. 

Kun pullat ovat jäähtyneet kiehauta kattilassa 1 dl sokeria ja ½ dl sokeria. Keitä kunnes sokeri on täysin sulanut. Sipaise sokeri lientä pullan pintaan ja ripottele heti saksanpähkinöitä päälle, sipaise vielä toinen kerros sokeri lientäpullien päälle kun pähkinät ovat jämähtäneet pullan päälle kiinni. Sokeriliemen tulee olla koko ajan kuumaa muuten se jähmettyy eikä voitelu onnistu. Voitele vain muutama pulla kerrallaan ja pidä kattila aina välillä lämpimällä levyllä.

Eikä muuta kuin herkuttelemaan!!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti