maanantai 18. elokuuta 2014

Suklaaseen kastetut laventelipikkuleivät

Nämä lempeästi laventelilta mauistuvat pikkuleivät ovat äkkiä saavuttaneet meillä vakioaseman kahvipöydässä. Nämä  katoavat niin lasten kuin aikuisten suuhun, koska laventeli ei maistu pikkuleivissä liikaa. Idea nähin pikkuleipiin  syntyi, kun katselin Koko Britannia leipoo ohjelmaa viime keväänä ja siellä useampi leipuri käytti laventelia leivonnaisissaan. Itselleni laventeli oli leivonnassa täysin vieras ja ensin en meinannut edes kyseistä tuotetta kaupasta löytää, mutta sitten muistin vasta kotikaupunkiini avatun Punnitse & Säästä ja sieltähän tuota laventelia löytyikin heti hyllystä! Näitä pikkuleipiä tulee tästä takinasta melkoinen satsi mutta taikinaan voi vaikka jakaa osiin ja pakastaa ja leipoa myöhemmin kun yllättäen iskee makean nälkä tai vaikka vieraiden tullessa lyhyellä varoajalla. Toki ei myöskään ole pakko valmistaa koko taikinaan vaan esimerkiksi vaikka vain puolet. Valmiit pikkuleivät säilyvät varsin hyvin myös peltirasiassa varsinkin jos suklaan jättää pois tai jos suklaan temperoi  ( jota suosittelen joka tapauksessa, jotta suklaa näyttää kauniinmalta ja kovettuu paremmin).

Taikina

2 ½ dl sokeria
150g voita (huoneen lämpöistä)
½ dl kuohukermaa
1 kananmuna
7 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½ tl kuivattua laventelia (kannattaa hieman murskata esim. morttelissa)

maitosuklaata vähintään 200g
nomparelleja tai muita koristeita oman mielen mukaan


Sekoita vatkaimella sokeri ja voi, mutta älä vaahdota. Lisää kuohukerma ja muna ja sekoita. Sekoita kuivataineet keskenään ja lisää kerralla takinaan. Sekoita nopeasti kaikki sekaisin. Älä vatkaa turhaan, nopea sekoitus riittää.

Laita taikina jääkaappiin noin tunniksi tai vaikka seuraavaan päivään.

Kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi ja ota siitä muotilla pikkuleipiä. Paista 200 asteessa keskitasolla noin 4-6 minuuttia kunnes reunat hieman ottavat väriä.

Anna pikkuleipien jäähtyä hyvin ja kasta ne sen jälkeen maitosuklaaseen. Ripottele heti koristeet päälle ja annan kovettua huoneen lämmössä.

Katso suklaan temperointi seuraavasta ohjeesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti