tiistai 21. lokakuuta 2014

Punnitsemisesta

Olen selaillut viime aikoina todella paljon reseptejä, sekä omia, että muiden. Olen etsiskellyt ideoita joulukuuta silmällä pitäen. Tarkoituksena minulla olisi tehdä joulukalenteri sivuilleni periaatteella leivontaidea, resepti, vinkki tai jotain muuta aiheeseen liittyvää jokaiselle päivälle, aina joulukuun ensimmäisestä päivästä aattoon asti. Saapas nähdä saanko projektin toteutettua, ainakin polte on kova. Tämä kuitenkin vain aasinsiltana sille mistä halusin lyhyesti tänne blogiini tänään kirjoittaa, nimittäin punnitseminen.
     Monissa ohjeissa käytetään desilitraa mittana ja kappaleita, ruokalusikallisia ja yms. Usein nämä eivät tuota ongelmaa, mutta itse suosittelen aineiden punnitsemista, koska silloin mittavirheitä sattuu vähemmän. Ei mene laskut sekaisin tai tule mitattua vajaita tai kukkuraisia mittoja. Vaikein mitattava mielestäni on kananmunat. Ohjeessa saatetaan sanoa vaikka 3 kpl kananmunia. Kananmunia on hyvin erikokoisia ja yksi iso voinkin vastata kahta pientä. Jos ohjeessa on laitettu melkopieniä kananmunia ja itse käyttää suuria ei tulos välttämättä ole toivottu. Kananmunarasioissa koot yleensä on esillä, mutta harmittavan harvoin resepteissä on mainittu minkä kokoisia munia on käytetty. 
       Kokemuksen syvällä rintaäänellä, suosittelenkin punnitsemaan aina ainekset, jos se vain on mahdollista, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä. Vaaka ei ole kallis hankinta, koska niitä saa edullisia ja hyviä marketeista ja kodinkoneliikkeistä, uusimman vaa`an mieheni osti minulle Lidlistä ja olen ollut siihen erittäin tyytyväinen.  Vanhatkin reseptit voi seuraavalla kerralla punnita läpi, jolloin aineksista saa tarkemmat määrät ylös jos vaikka reseptit siirtyy joskus jälkipolville. Eihän sitä koskaan tiedä millaisia jättiläis munia kanat viidenkymmenen vuoden päästä munivat ;-)

Kaikki siis innolla vaakaa hankkimaan ja aineksia mittailemaan!


perjantai 10. lokakuuta 2014

Vähän fiinimpi omenapiirakka

Tämä on sellainen resepti jolla olen leiponut omenapiirakkaa ainakin kymmenen vuotta, mutta tänä syksynä ajattelin, että tuota hyvin palvellutta reseptiä voisi kuitenkin hieman muokata. Niinpä vaihdoin muutamia aineksia ja lisäilin hieman uutta ja niin resepti päätyi nyt tähän muotoonsa. Piirakassa on pääosassa tietenkin omena, mutta mukana maistuu myös kaneli ja aito vanilia.





Tein piirakan syväreunaisellepellille. Pellin koko oli 24 cm x 33 cm. Ei kuitenkaan haittaa jos peltisi ei ole aivan saman kokoinen kuin mitä minulla oli. Jos peltisi on pienempi piirakan pohjasta tulee paksumpi ja jos peltisi on isompi niin silloin pohja on tietenkin ohuempi. Pohjan paksuus vaikuttaa myös paistoaikaan, mutta vain muutaman minuutin suuntaan ja toiseen. Muutenkin on hyvä muistaa, että resepteissä paistoajat eivät ole tarkkoja, koska jokainen uuni on erilainen, tällöin myös paistoajat voivat vaihdella paljonkin uuneittain.

175g kananmunia
200g hienoasokeria
100g ruokokidesokeria
200g vehnäjauhoja
100g mantelijauhoja eli jauhettua mantelia
8g leivinjauhetta
4g kanelia
1 kpl vaniljatankoa
3g vaniljauutetta
165g maitoa
150g voita
400g kuorittuja, viipaloitaja happamia omenoita

Lopuksi piirakan päälle ripoteltavaksi muscavado-sokeria ja kanelia


Työvaiheet
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen

Vaahdota munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.

Kaavi vaniljatangon siemenet kananmuna-sokerivaahtoon. Lisää samalla myös vaniljauute.

Sekoita kuivataineet kulhossa keskenään

Lisää maito ja kuivataineet vuorotellen taikinaan.

Lisää lopuksi sulatettu voi taikinaan ja sekoita huolella.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan.

Levitä taikina tasaisesti vuokaan ja asettele viipaloidut omenat vuokaan.

Ripottele omenoiden päälle muscavadosokeria ja kanelia runsaasti.

Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.

Anna jäähtyä hieman ja leikkaa paloiksi. Tarjoile vaikka vaniljajäätelön kera.